Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih pošilja spletno mesto in se shranjujejo v spletni brskalnik (napravo), ki do spletnega mesta dostopa. Uporabljajo se z namenom doseganja boljše uporabniške izkušnje. Z njihovo pomočjo si vas spletno mesto “zapomni” za čas obiska (sejni piškotki) ali v primeru ponovnega obiska (persistenčni piškotki). Ko se naprava vrne ne spletno mesto, se podatki shranjeni v piškotku lahko posredujejo nazaj k spletnemu mestu.

Piškotke lahko nastavi spleto mesto, ki ste ga obiskali (first party cookies), lahko pa jih nastavijo druga spletna mesta/storitve, ki prikazujejo vsebino na strani, ki si jo ogledujete (third party cookies) – npr. Youtube, Facebook.


Uporabljamo različne tipe piškotkov

Nujno potrebni piškotki: Nekateri piškotki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Taki piškotki obiskovalcu omogočajo nemoteno uporabo spletnega mesta. Brez teh piškotkov spletno mesto nebi delovalo pravilno.

Piškotek Čas veljavnosti Opis
fe_typo_user Čas trajanja seje Piškotek omogoča shranjevanje sej med posameznimi zahtevami znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

Funkcionalni piškotki: So piškotki, v katerih so zapisane shranjene odločitve (npr. izbira fizične/pravne osebe). Te piškotki nam omogočajo prilagoditi uporabo spletnega mesta posamezniku.


Performančni piškotki: Piškotki, ki jih uporabljamo za namen izboljševanja uporabniške izkušnje. Informacije, ki jih pridobimo s piškotki nam pomagajo razumeti kako obiskovalci uporabljajo spletno mesto in na podlagi le teh se odločamo o funkcionalnih in vsebinskih prilagoditvah.


Piškotek Čas veljavnosti Opis
__utma 2 leti Piškotek se uporablja za razločevanje med posameznimi uporabniki.
__utmb 30 minut Piškotek se uporablja za določitev nove seje oz. obiska spletnega mesta.
__utmc Čas trajanja seje Piškotek se uporablja za skladnost s knjižnico urchin.js.
__utmz 6 mesecev Piškotek hrani podatek, kako je uporabnik prišel na stran.

Piškotki tretjih spletnih mest: V naših vsebinah v določenih primerih gnezdimo vsebine (video, slike) iz spletnih mest kot je npr. Youtube. Ob obisku strani s tako vsebino se na uporabnikovo napravo shranijo piškotki, ki jih shranjujejo ta spletna mesta. Shranjevanje teh piškotkov lahko onemogočite v nastavitvah, vendar boste s tem onemogočili deljenje vsebin.


Piškotek Čas veljavnosti Opis
whoson do 31. decembra 2020 Piškotek hrani naključno edinstveno številko, ki nam omogoča identificiranje uporabnika. Uporablja se za nudenje pomoči v živo preko spletnega klepeta WhosOn.
datr 2 leti Piškotek se uporablja za zagotavljanje varnosti.
locale 7 dni Piškotek hrani informacijo o jeziku nazadnje prijavljenega uporabnika.
reg_fb_gate, reg_fb_ref Čas trajanje seje Piškotka hranita prvo in zadnjo obiskano Facebook stran. Uporabljata se za ugotavljanje, kako je uporabnik prišel na Facebook pred prijavo.
act Čas trajanje seje Uporablja se za spremljanje performančne učinkovitosti strani.
c_user 1 mesec oz. čas trajanje seje Piškotek hrani id uporabnika, ki je prijavljen v Facebook. Trajanje je odvisno od izbire uporabnika pri prijavi v Facebook.
fr 1 mesec Piškotek zagotavlja delovanje Facebook vtičnikov.
lu 2 leti Piškotek se uporablja za pravilen prikaz prijavne strani.
p Čas trajanje seje Piškotek se uporablja za pravilno delovanje Facebook aplikacije.
presence Čas trajanje seje Uporablja se za hranjenje informacije o stanju Facebook klepeta.
sub Čas trajanje seje Piškotek se uporablja za pravilno delovanje Facebook aplikacije.
xs 1 mesec oz. čas trajanje seje Piškotek hrani informacije o nekaterih izbranih nastavitvah uporabnika.
s Čas trajanje seje Piškotek se uporablja za pravilno delovanje Facebook aplikacije.

Deljenje vsebin

Nekatere vsebine na spletnem mestu je možno deliti preko gumba “deli” Ob deljenju vsebin se na uporabnikovo napravo shrani piškotek, ki ga nastavi storitev, ki se uporablja za deljenje. Shranjevanje teh piškotkov lahko onemogočite v nastavitvah, vendar boste s tem onemogočili deljenje vsebin.

Za urejanje nastavitev privolitve za posamezen tip piškotkov kliknite tukaj.